Obdobje po drugi svetovni vojni

 

Prostor 15 - Obdobje po drugi svetovni vojni (Metka Fujs)

< Nazaj na tloris

Virtualni sprehod po prostoru 15

Prekmurje je osvoboditev doživelo kot bližnje srečanje z Rdečo armado in prvič tudi z večjo skupino partizanov, ki so prinašali v pokrajino nov družbeni red. Na razstavi nam o tem pričajo predmeti, najdeni ob prekopu padlih rdečearmejcev l. 1962, film o odkritju spomenika zmage v Murski Soboti l. 1945 ter nekaj drugih predmetov, dokumentov in fotografij.

Življenje v pokrajini v petdesetih in šestdesetih letih nam prislikajo najlepše dokumentarne fotografije Jožeta Kološe-Kološa iz tega časa. Politično življenje je obvladovala Komunistična partija, ki je ustvarila tudi številne množične organizacije. Posebej sta predstavljeni pionirska in mladinska organizacija v povezavi s šolstvom in mladinskimi delovnimi akcijami. O posebnostih in problemih prvih povojnih let v Prekmurju nam pričajo dokumentarni filmi o žetvi, zdravljenju trahoma in iskanju nafte v Petišovcih pri Lendavi, o industriji pa tudi nekaj razstavljenih izdelkov.

V modernistične umetnostne tokove se je Prekmurje vključilo s fotorealističnim ciklusom Franca Mesariča in popartističnimi deli Lojzeta Logarja. Poleg njunih razstavljenih del pa nam o modernističnem okusu šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih let priča tudi tipična oprema, pri čemer nas na dejstvo, da gre še vedno za obdobje socializma, opozarja film o obisku Josipa Broza - Tita v Pomurju. Razstava se končuje s kratko predstavitvijo najpomembnejših dogodkov iz poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih let. Portret sodobnega prekmurskega človeka je ujel v fotografski objektiv Jože Pojbič, Mura, kot začetek, pa ostaja tudi kot konec in stalnica bivanja ljudi ob njej.