E-documenta Pannonica

Interdisciplinarna baza podatkov o kulturni dediščini območja za povečanje atraktivnosti krajev.

 

Pod imenom E-DOCUMENTA PANNONICA se izvaja projekt, katerega namen je oblikovanje interdisciplinarne baze verodostojnih arheoloških, etnoloških, kulturno-zgodovinskih in biografskih podatkov o kulturni dediščini izbranih 120 krajev na čezmejnem slovensko-madžarskem območju – Prekmurja v Sloveniji in Železne županije na Madžarskem.

 

PARTNERJI:   POMURSKI MUZEJ MURSKA SOBOTA (vodilni partner)           

                           POKRAJINSKI ARHIV MARIBOR

                         ZAVOD ZA TURIZEM IN KULTURO BELTINCI

                         SAVARIA MEGYEI HATÓKÖRÚ VÁROSI MÚZEUM (Mestni muzej Savaria):

                         MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR, ARHIV ŽELEZNE ŽUPANIJE – Vas Megyei Levéltár (Arhiv Železne županije)

V projektu sodelujejo institucije, ki se profesionalno ukvarjajo s kulturno dediščino čezmejnega območja, in sicer jo evidentirajo, zbirajo, raziskujejo, varujejo, hranijo in z njo komunicirajo. Skozi partnerstvo bodo vzpostavile skupno metodologijo zbiranja, hranjenja in objavljanja podatkov o kulturni dediščini, ki jo bodo prenesle v trajno obliko strokovnega sodelovanja.

Temeljni izdelki projekta bodo:

 • skupna, interdisciplinarna baza podatkov projektnih partnerjev o kulturni dediščini čezmejnega območja v dveh jezikih;
 • spletni portal z interaktivno karto krajev za splošno javno rabo v treh jezikih;
 • skupna informacijska pisarna.

Korist od izdelkov projekta, predvsem pa od spletnega portala, ki bo dostopen tudi prek mobilne aplikacije, bodo imeli šolarji, študenti, učitelji, organizatorji turistične ponudbe, turistični vodiči, lokalne skupnosti, podjetja in drugi; vsi, ki kulturno dediščino uporabljajo za izobraževalne, promocijske in gospodarske namene.

Cilj projekta je povečanje količine strokovno preverjenih podatkov o kulturni dediščini, njihove javne dostopnosti in splošne rabe. Izdelki projekta e-documenta Pannonica bodo namenjeni vsem, ki jih zanimajo zgodovina in raznolikost kulturne dediščine krajev čezmejnega območja ter doseganje njihove večje prepoznavnosti in prisotnosti v turistični ponudbi obeh držav.

Medijske objave

 • Trije projekti kulturne dediščine Programa Interreg SI-HU
  E-documenta Pannonica med navdušujočimi primeri projektov kulturne dediščine Interreg v okviru evropskega leta kulturne dediščine 2018
 • http://4d.rtvslo.si
  Oblikovati bazo verodostojnih podatkov o kulturni dediščini 120 krajev.
 • vestnik.si
  Dediščina Prekmurja in dela Madžarske na dosegu enega klika.

Predstavitvena tiskovna konferenca projekta E-documenta Pannonica, Murska Sobota, 17.4.2018