Iz künje f kühjo

 

Iz künje f kühjo je del projekta o prehranski dediščini Pomurja in Porabja (zato tudi naslov v prekmurščini in prleščini). Tu si boste lahko ogledali pripravo različnih lokalnih jedi in jih iz »naše« kuhinje prenesli v svojo, domačo kuhinjo.

 

 

Peka ftičekof

Praznovanje gregorjevega (12. 3.) na Slovenskem sodi v pomladni čas, ko se dnevi daljšajo in noči krajšajo. Pomlad se začne z marcem, v katerem goduje sv. Gregor, ko se ženijo ptički. Prekmurske matere so svojim otrokom na ta dan nastavljale na ograje ali drevesa pogače, podobne fankom, saj so otroci verovali, da se ptički ženijo in so od ptičje gostije ostale pogače. V isti namen so pekli tudi krušne ptiče. Ftičeke so matere polagale otrokom tudi na mizo ker je tisti dan veselo, ker ptič začne peti. Na Razkrižju so matere na valentinovo (14. 2.) pekle pogačice, ker so se ftičeki ženili. Peka ftičekof je prisotna in razširjena še danes v Turnišču z okoliškimi (dvojezičnimi) vasmi tudi ob drugi priložnostih.

Na tej povezavi si poglejte pripravo in peko ftičekov.