Izdelava nageljnja iz krep papirja

Oglejte si virtualno delavnico in si izdelajte svoj cvet.

Oglejte si virtualno delavnico, ki vam nazorno predstavi postopek izdelave nageljna. Izdelavo prikazuje članica muzejske skupine Rožice.

Skupina Rožice v Pomurskem muzeju Murska Sobota deluje od leta 2014. Skupina upokojenk se dvakrat mesečno zbere v muzeju z namenom ohranjanja stare rokodelske veščine izdelovanja rož iz krep papirja. Prvoten namen je bil ohraniti to veščino, skozi leta pa smo namen in cilj razširili: poleg ohranjanja izdelujemo papirnate rože za muzejsko trgovinico, kjer se izdelki redno prodajajo, danes tudi na drugih turističnih točkah, npr. Expano, Rokodelski center DUO Veržej in JZ Krajinski park Goričko.

Manko našega druženja in ohranjanja tradicionalne veščine je v tem, da ni kontinuiranega prenosa na mlajše generacije, čeprav to občasno počne kolegica pedagoginja (s pomočjo Rožic ali sama) v muzejskih programih za otroke. V prihodnosti imamo namen izdati priročnik oziroma publikacijo tradicije rož iz krep papirja in ostalega papirnatega okrasja ob različnih priložnostih (poroki, novi maši, smrti, birmi in obhajilu, pustu, božiču, veliki noči …) z video posnetki postopkov izdelovanja.

Naša želja je, da ob ogledu sami preizkusite svoje veščine in izdelate svojo cvetlico.
 

Fotografiji: Gregor Purgaj, PMMS