Aktualno

 
 •  

  Nova e-brošura

  Spoštovani ravnatelji, učitelji ter vsi radovedni,

  prelistajte e-brošuro in izvedite, katere zanimive vsebine za mlade in najmlajše vas čakajo od jeseni v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

  PEDAGOŠKI PROGRAMI V POMURSKEM MUZEJU MURSKA SOBOTA V ŠOLSKEM LETU 2020/2021

   

   

 •  

  Soboški pogledi: nekoč in danes

  S to virtualno razstavo začenjamo niz dogodkov, ki jih v Pomurskem muzeju Murska Sobota posvečamo stoti obletnici rojstva umetnika, ki je v svojih številnih fotografijah zapustil spomin na rodno mesto in pokrajino, z umetniškim snovanjem pa v slovenski prostor prinašal nove, sodobne tokove umetniške fotografije. Vsa njegova zapuščina je hranjena v Kološevem kabinetu umetniške fotografije. V mesecu juliju bomo tako odprli ulično razstavo Kološeve Sobote, v zgodnji jeseni pa bo v Pomurskem muzeju pripravljena spominska razstava s pregledom vseh njegovih ustvarjalnih ciklov.

  Želimo vam veliko lepih spominov ob ogledu filmčka tukaj.


   

 • Poletna muzejska noč 2020

  Vabljeni v Pomurski muzej Murska Sobota, od 18. do 24. ure, na ogled:

  stalne razstave,

  Sto dejstev o Prekmurju,

  vitrine z izborom najdb z arheološkega najdišča Tišina,

   

  18.00 Razglednica Murske Sobote s fotografijo Jožeta Kološe, družinska delavnica

  20.00 Soboški pogledi: nekoč in danes, predstavitev in projekcija virtualne razstave

  (odprtje ulične razstave Murska Sobota skozi oči Jožeta Kološe-Kološa prestavljeno na 16. julij 2020).

   

  Na recepciji muzeja bodo na voljo brezplačne muzejske publikacije.

   

  PROST VSTOP na vse dogodke in razstave! PRISRČNO VABLJENI!

   

  Program PMN 2020 po Sloveniji

   

  Animacija PMN 2020 1. del

  Animacija PMN 2020 2. del

  Animacija PMN 2020 3. del

   

 • Zbiralci: Zlatko Šajhar

  Na Poletno muzejsko noč smo odprli novo občasno razstava iz serije Zbiralci. Avtorica razstave Jelka Pšajd na njej predstavlja zbiratelja Zlatka Šajharja in njegovo zbirko razglednic, na katerih so upodobljeni mostovi.

  Vabilo

 • Izdelava nageljnja iz krep papirja

  Oglejte si virtualno delavnico, ki vam nazorno predstavi postopek izdelave nageljna. Izdelavo prikazuje članica muzejske skupine Rožice.

  Skupina Rožice v Pomurskem muzeju Murska Sobota deluje od leta 2014. Skupina upokojenk se dvakrat mesečno zbere v muzeju z namenom ohranjanja stare rokodelske veščine izdelovanja rož iz krep papirja. Prvoten namen je bil ohraniti to veščino, skozi leta pa smo namen in cilj razširili: poleg ohranjanja izdelujemo papirnate rože za muzejsko trgovinico, kjer se izdelki redno prodajajo, danes tudi na drugih turističnih točkah, npr. Expano, Rokodelski center DUO Veržej in JZ Krajinski park Goričko.

  Manko našega druženja in ohranjanja tradicionalne veščine je v tem, da ni kontinuiranega prenosa na mlajše generacije, čeprav to občasno počne kolegica pedagoginja (s pomočjo Rožic ali sama) v muzejskih programih za otroke. V prihodnosti imamo namen izdati priročnik oziroma publikacijo tradicije rož iz krep papirja in ostalega papirnatega okrasja ob različnih priložnostih (poroki, novi maši, smrti, birmi in obhajilu, pustu, božiču, veliki noči …) z video posnetki postopkov izdelovanja.

  Naša želja je, da ob ogledu sami preizkusite svoje veščine in izdelate svojo cvetlico.
   

  Fotografiji: Gregor Purgaj, PMMS

 •  

  Webinar o novem spletnem portalu

  Pomurski muzej Murska Sobota je v čezmejnem projektu, skupaj s Pokrajinskim arhivom Maribor, Muzejem Savaria in Arhivom Železne županije, razvil spletni portal e-documenta Pannonica. Na njem smo več kot 120 krajev v Prekmurju in Železni županiji na Madžarskem opremili z gradivom iz naše hrambe, digitalizirano gradivo pa spremljajo še kratki in razumljivi opisi.

  Javni Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci, projektni partner, je organiziral webinar, na katerem je bilo predstavljeno novo spletno orodje in možnosti njegove uporabe na različnih področjih.

  Vabilo organizatorja.

   

 • Mednarodni muzejski dan

  Spoštovani obiskovalci,

  danes, v ponedeljek, 18. 5., vabljeni v soboški muzej, kjer si lahko med 9.00 in 17.00 uro brezplačno ogledate stalno in občasno razstavo. Ob vašem obisku vas naprošamo, da ne pozabite na lastno zaščitno masko. Ogled muzeja bo mogoč le za manjše skupine, sočasno lahko v muzej vstopajo člani družine ali posamezniki.

  Zaradi trenutnih razmer smo slovenski muzeji in galerije ob letošnjem muzejskem prazniku pripravili virtualno knjižico na temo letošnjega MMD MUZEJI IN ENAKOST: RAZNOLIKOST IN INKLUZIVNOST.

  Od ponedeljka dalje bo objavljena na spletni strani ICOM Slovenija in je na ogled tudi na naši spletni strani.

  Pomurski muzej ob tej priložnosti podrobneje predstavlja muzejsko skupino Rožice, ki ohranja tradicijo izdelovanja cvetja iz krep papirja. Za vas, cenjeni obiskovalci in uporabniki, smo pripravili še krajšo virtualno delavnico, ki vam nazorno predstavi postopek izdelave nageljna. Naša želja je, da ob ogledu sami preizkusite svoje veščine in izdelate svojo cvetlico.

   

   

   

 •  

  Virtualni sprehod

  Nastajajoča nova podoba mestnega središča - oglejte si jo tukaj.

   

   

 • Sladki velikonočni zajčki, pirhi in še kaj - spletna delavnica

  Poznate pomen velikonočnega zajčka?
  Velikonočni zajček izvira iz starega germanskega sveta in je podoba njihove boginje Ostre (Fröhliche Ostern ). Simbolizira plodnost, ponovno rojstvo in preporod.
  Ker smo sladkosnedi, smo vam pripravili virtualno delavnico za pripravo keksov v obliki zajčkov. Obenem vam želimo lepe velikonočne praznike!


  Vabljeni k ogledu in poustvarjanju.

  Naj vam uspejo in dober tek!

 • Remenke - spletna delavnica

  Ker letošnje velikonočne delavnice ne moremo pripraviti v živo, smo pripravili spletno delavnico, ki jo lahko izvedete doma. Spletna delavnica vas vodi skozi postopek krašenja velikonočnih jajc s tekočim voskom, zanjo pa potrebujete le nekaj vsakdanjih potrebščin. Končni izdelek so edinstvene pisanice.


  Vabljeni k ogledu in ustvarjanju.

 •  

  Virtualne razstave

  Želimo vam zanimiv virtualni ogled stalne razstave,

  razstave slik Ludvika Vrečiča in razstave 100 dejstev o Prekmurju.

   

   

  Esteemed visitors.

  We wish you a pleasant walkaround.

  You can also visit vrtual paintings exhibition by Ludvik Vrečič and exhibition 100 facts about Prekmurje.

  Enjoy!

 •  

  321 go

   

  Preberite več o zgodovini gradov Murska Sobota, Grad in Tabor: link

   

  Lesen sie mehr über die Geschichte der Schlösser Murska Sobota, Grad und Tabor: Link

   

  Read more about the history of the castles Murska Sobota, Grad and Tabor: link

 •  
 • Obtičali v Šanghaju

  Razstava, ki je del stalne zbirke Judovskega kulturnega centra Ljubljana, je na ogled v razstavišču v 1. nadstropju soboškega gradu. Soorganizator gostovanja razstave je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

   

  Foto razstave in z otvoritve: Tomislav Vrečič, PMMS

  ČB fotografija: Arthur Rothstein

 •