Aktualno

 
 • Evropski dnevi judovske kulture - EDJK 2020

  Pomurski muzej Murska Sobota je v okviru programa EDJK 2020 izvedel vodeni sprehod Po poti judovske skupnosti v Murski Soboti. Program je pripravila Mateja Huber.

   

  Več o programu EDJK si preberite tukaj.

 •  

  Počitniška delavnica v Pomurskem muzeju

  V prvem in zadnjem tednu počitnic so osnovnošolci preživeli 4 zanimive dni v Pomurskem muzeju, v spoznavanju razstav in ustvarjanju unikatnih izdelkov.


  V nadaljevanju nekaj utrinkov z obeh delavnic:

 •  

  Hlev je bil pod Nemci, hiša pod Madžari.

  Razstava je na ogled v razstavišču Stolp, v 1. nadstropju soboškega gradu, v odpiralnem času Pomurskega muzeja.

  Vabljeni na ogled.

 • Naprej v preteklost

  Film o novih artefaktih arheološke zbirke Pomurskega muzeja Murska Sobota si oglejte tukaj.

 • Virtualno-muzejski izziv: Kako dober opazovalec si?

  V tednu med 17. in 23. avgustom 2020 izvajamo slovenski muzeji in galerije spletni projekt NAPREJ V PRETEKLOST.

  V PMMS smo pripravili zabaven izziv, s katerim lahko od danes preverite, kakšen vrste opazovalec ste, v četrtek pa vas bo na naši FB strani čakala predstavitev Novi predmeti v arheološki zbirki Pomurskega muzeja. Vabljeni k ogledu!

  Naš zabavni izziv vas čaka tukaj

 •  

  Nova e-brošura

  Spoštovani ravnatelji, učitelji ter vsi radovedni,

  prelistajte e-brošuro in izvedite, katere zanimive vsebine za mlade in najmlajše vas čakajo od jeseni v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

  PEDAGOŠKI PROGRAMI V POMURSKEM MUZEJU MURSKA SOBOTA V ŠOLSKEM LETU 2020/2021

   

   

 •  

  Soboški pogledi: nekoč in danes

  S to virtualno razstavo začenjamo niz dogodkov, ki jih v Pomurskem muzeju Murska Sobota posvečamo stoti obletnici rojstva umetnika, ki je v svojih številnih fotografijah zapustil spomin na rodno mesto in pokrajino, z umetniškim snovanjem pa v slovenski prostor prinašal nove, sodobne tokove umetniške fotografije. Vsa njegova zapuščina je hranjena v Kološevem kabinetu umetniške fotografije. V mesecu juliju bomo tako odprli ulično razstavo Kološeve Sobote, v zgodnji jeseni pa bo v Pomurskem muzeju pripravljena spominska razstava s pregledom vseh njegovih ustvarjalnih ciklov.

  Želimo vam veliko lepih spominov ob ogledu filmčka tukaj.


   

 • Zbiralci: Zlatko Šajhar

  Na Poletno muzejsko noč smo odprli novo občasno razstava iz serije Zbiralci. Avtorica razstave Jelka Pšajd na njej predstavlja zbiratelja Zlatka Šajharja in njegovo zbirko razglednic, na katerih so upodobljeni mostovi.

  Vabilo

 • Izdelava nageljnja iz krep papirja

  Oglejte si virtualno delavnico, ki vam nazorno predstavi postopek izdelave nageljna. Izdelavo prikazuje članica muzejske skupine Rožice.

  Skupina Rožice v Pomurskem muzeju Murska Sobota deluje od leta 2014. Skupina upokojenk se dvakrat mesečno zbere v muzeju z namenom ohranjanja stare rokodelske veščine izdelovanja rož iz krep papirja. Prvoten namen je bil ohraniti to veščino, skozi leta pa smo namen in cilj razširili: poleg ohranjanja izdelujemo papirnate rože za muzejsko trgovinico, kjer se izdelki redno prodajajo, danes tudi na drugih turističnih točkah, npr. Expano, Rokodelski center DUO Veržej in JZ Krajinski park Goričko.

  Manko našega druženja in ohranjanja tradicionalne veščine je v tem, da ni kontinuiranega prenosa na mlajše generacije, čeprav to občasno počne kolegica pedagoginja (s pomočjo Rožic ali sama) v muzejskih programih za otroke. V prihodnosti imamo namen izdati priročnik oziroma publikacijo tradicije rož iz krep papirja in ostalega papirnatega okrasja ob različnih priložnostih (poroki, novi maši, smrti, birmi in obhajilu, pustu, božiču, veliki noči …) z video posnetki postopkov izdelovanja.

  Naša želja je, da ob ogledu sami preizkusite svoje veščine in izdelate svojo cvetlico.
   

  Fotografiji: Gregor Purgaj, PMMS

 •  

  Webinar o novem spletnem portalu

  Pomurski muzej Murska Sobota je v čezmejnem projektu, skupaj s Pokrajinskim arhivom Maribor, Muzejem Savaria in Arhivom Železne županije, razvil spletni portal e-documenta Pannonica. Na njem smo več kot 120 krajev v Prekmurju in Železni županiji na Madžarskem opremili z gradivom iz naše hrambe, digitalizirano gradivo pa spremljajo še kratki in razumljivi opisi.

  Javni Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci, projektni partner, je organiziral webinar, na katerem je bilo predstavljeno novo spletno orodje in možnosti njegove uporabe na različnih področjih.

  Vabilo organizatorja.

   

 • Mednarodni muzejski dan

  Spoštovani obiskovalci,

  danes, v ponedeljek, 18. 5., vabljeni v soboški muzej, kjer si lahko med 9.00 in 17.00 uro brezplačno ogledate stalno in občasno razstavo. Ob vašem obisku vas naprošamo, da ne pozabite na lastno zaščitno masko. Ogled muzeja bo mogoč le za manjše skupine, sočasno lahko v muzej vstopajo člani družine ali posamezniki.

  Zaradi trenutnih razmer smo slovenski muzeji in galerije ob letošnjem muzejskem prazniku pripravili virtualno knjižico na temo letošnjega MMD MUZEJI IN ENAKOST: RAZNOLIKOST IN INKLUZIVNOST.

  Od ponedeljka dalje bo objavljena na spletni strani ICOM Slovenija in je na ogled tudi na naši spletni strani.

  Pomurski muzej ob tej priložnosti podrobneje predstavlja muzejsko skupino Rožice, ki ohranja tradicijo izdelovanja cvetja iz krep papirja. Za vas, cenjeni obiskovalci in uporabniki, smo pripravili še krajšo virtualno delavnico, ki vam nazorno predstavi postopek izdelave nageljna. Naša želja je, da ob ogledu sami preizkusite svoje veščine in izdelate svojo cvetlico.

   

   

   

 •  

  Virtualni sprehod

  Nastajajoča nova podoba mestnega središča - oglejte si jo tukaj.

   

   

 • Sladki velikonočni zajčki, pirhi in še kaj - spletna delavnica

  Poznate pomen velikonočnega zajčka?
  Velikonočni zajček izvira iz starega germanskega sveta in je podoba njihove boginje Ostre (Fröhliche Ostern ). Simbolizira plodnost, ponovno rojstvo in preporod.
  Ker smo sladkosnedi, smo vam pripravili virtualno delavnico za pripravo keksov v obliki zajčkov. Obenem vam želimo lepe velikonočne praznike!


  Vabljeni k ogledu in poustvarjanju.

  Naj vam uspejo in dober tek!

 • Remenke - spletna delavnica

  Ker letošnje velikonočne delavnice ne moremo pripraviti v živo, smo pripravili spletno delavnico, ki jo lahko izvedete doma. Spletna delavnica vas vodi skozi postopek krašenja velikonočnih jajc s tekočim voskom, zanjo pa potrebujete le nekaj vsakdanjih potrebščin. Končni izdelek so edinstvene pisanice.


  Vabljeni k ogledu in ustvarjanju.

 •  

  Virtualne razstave

  Želimo vam zanimiv virtualni ogled stalne razstave,

  razstave slik Ludvika Vrečiča in razstave 100 dejstev o Prekmurju,

  kakor tudi fotografske razstave Soboški pogledi: nekoč in danes.

   

   

   

  Esteemed visitors.

  We wish you a pleasant walkaround through our permanent exhibition.

  You can also visit virtual paintings exhibition by Ludvik Vrečič

  and exhibition 100 facts about Prekmurje as well as the

  exhibition Murska Sobota views: past and present.

   

 •  

  321 go

   

  Preberite več o zgodovini gradov Murska Sobota, Grad in Tabor: link

   

  Lesen sie mehr über die Geschichte der Schlösser Murska Sobota, Grad und Tabor: Link

   

  Read more about the history of the castles Murska Sobota, Grad and Tabor: link

 •  
 • Obtičali v Šanghaju

  Razstava, ki je del stalne zbirke Judovskega kulturnega centra Ljubljana, je na ogled v razstavišču v 1. nadstropju soboškega gradu. Soorganizator gostovanja razstave je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

   

  Foto razstave in z otvoritve: Tomislav Vrečič, PMMS

  ČB fotografija: Arthur Rothstein

 •