Aktualno

 
 • TA VESELI DAN KULTURE

  9.00–17.00 prosti vstop na vse razstave muzeja

   

  17.00, baročni salon:

  predstavitev Zbornika soboškega muzeja 25, posvečenega mag. Francu Kuzmiču, urednik dr. Branko Kerman

   

  18.00, razstavišče:

  otvoritev razstave in predstavitev publikacije: Sto dejstev o Prekmurju z ilustracijami Tamare Rimele, avtorica Metka Fujs

   

   

   

 •  
 • Zimski odpiralni čas /Winter opening hours

  Spoštovani!

  Obveščamo vas, da bo z mesecem novembrom pričel veljati zimski odpiralni čas Pomurskega muzeja Murska Sobota. Veljal bo do sobote, 29. februarja 2020.

   

  Muzej bo v zimskih mesecih odprt:

  od torka do petka med 9.00 in 15.00, 

  ob sobotah med 9.00 in 13.00,

  ob nedeljah in ponedeljkih bo ZAPRT.

   

  Hkrati vas obveščamo, da bo muzej v četrtek, 31. oktobra, ter v petek, 1. novembra 2019, zaradi praznikov ZAPRT.

   

  Estimeed visitors.

  We inform you, that from November the opening hours of Pomurje Museum Murska Sobota will be changed. The winter opening time will last till Saturday, 29. February 2020.

   

  In the winter months the Museum will be opened:

  from Tuesday till Friday from 9.00 till 15.00,

  Saturdays from 9.00 till 13.00,

  Sundays and Mondays closed.

   

  We also inform you that on Thursday, 31. October, and on Friday, 1. November 2019, the Museum will be CLOSED due to the national holidays.

   

 • Teden kulturne dediščine in Teden otroka v PMMS

  V obeležitev Tedna kulturne dediščine imajo v soboto, 12. oktobra, in v nedeljo, 13. oktobra, družine prosti vstop na stalno razstavo.

   

  Celotni program v Tednu kulturne dediščine si lahko ogledate tukaj.

  Celotni program Z igro do dediščine si lahko ogledate tukaj.

   

  Vabljeni!

 • Mi vsi živeti ščemo

  Od 17. septembra 2019 je v Pomurskem muzeju Murska Sobota na ogled gostujoča razstava "Mi vsi živeti ščemo", Prekmurje 1918―1929: okoliščine, dogajanje, posledice, ki jo je pripravila arhivska svetovalka Gordana Šövegeš Lipovšek iz Pokrajinskega arhiva Maribor. Razstava je rezultat mednarodnega arhivskega simpozija pod istim naslovom in predstavlja dogodke med leti 1919 do 1929 skozi prizmo dokumentov, medijskih objav, korespondence in drugih virov.

   Vljudno vabljeni.

 • Evropski dnevi judovske kulture 2019

  Več o programu EDJK 2019 v Sloveniji si preberite tukaj.

 • Predavanji na temo prekmurske arheologije na Tišini.

  V sredo, 4. septembra 2019, bo ob 19. uri dr. Branko Kerman pripravil predavanje z naslovom Slovanska poselitev Prekmurja.

  V četrtek, 5. septembra 2019, pa bo prav tako ob 19. uri mag. Samo Sankovič predstavil rezultate arheoloških izkopavanj, izvedenih pred obnovo fasade cerkve in ceste na Tišini v predavanju z naslovom Arheološke raziskave na Tišini v letih 2018 in 2019.

  Obe predavanji potekata v okviru Ivanocyjevih dni na Tišini (prizorišče dogodkov je kulturna dvorana na Tišini), vstopnine ni.

   

  Na fotografiji grob kulture žarnih grobišč s tišinsko cerkvijo v ozadju. Hrani: Arhiv PMMS.

 • Predstavitev muzejskih publikacij Prišó je glas

   

  Nove izdaje iz serije Prišó je glas:

  Zbornik soboškega muzeja 24

  Dr. Attila Kovacs: Odlikovanci

  Mark Krenn: Fotografije

   

   

   

 •  

  Počitniške delavnice v muzeju

  Osnovnošolce med 7. in 14. letom starosti vabimo na 4-dnevne muzejske delavnice. Povezane bodo s 100. obletnico priključitve Prekmurja in spoznali bomo, kaj je v različnih obdobjih oblikovalo njegovo kulturno-zgodovinsko podobo. Na stalni razstavi si bomo ogledali rekonstrukcijo stene hiše iz prazgodovine, narejene iz prepleta vej. Na enak način bomo prepletali niti in si s to tehniko izdelali šatuljo. Vpetost Prekmurja v srednjeveško umetnost bomo spoznali na primeru fresk, nato si bomo na mavčni podlagi ustvarili svojo fresko. Ena od značilnih dejavnosti  v Prekmurju je bilo lončarstvo, zato bomo delali tudi z glino in si iz nje naredili piščalko. V počastitev 100. obletnice pa si bomo izdelali še spominsko značko.

   

  Muzejske počitniške delavnice bodo potekale:

  • od torka, 27. avgusta, do petka, 30. avgusta 2019, od 10. do 13. ure

  Cena: 10 EUR.

  Prosimo za prijave na elektronski naslov: mateja.huber@pomurski-muzej.si ali na telefonsko številko 059 366 621.

  Vabljeni!

 • PMN 2019 v PMMS

  V soboto, 15. 6. 2019 je potekala Poletna muzejska noč tudi v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

  Vsem obiskovalcem in udeležencem delavnice ter filmskih projekcij se zahvaljujemo za obisk.

  Za spomin par fotografij v nadaljevanju.

   

  Foto: Tomislav Vrečič, PMMS

 •  

  Predstavitev priložnostne znamke ob 100. obletnici priključitve Prekmurja

  Na pobudo akademika dr. Jožeta Nemca, ki so jo podprli društva in organizacije, je z dnem 31. majem 2019 izdana priložnostna znamka ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na znamki je upodobljen dr. Matija Slavič, teolog, publicist in politik, dvakratni doktor znanosti, profesor in prevajalec, zaslužen za postavitev nove meje in sprejem predloga priključitve Prekmurja na pariški mirovni konferenci.

  Na slavnostni predstavitvi znamke v baročnem salonu soboškega gradu je bil slavnostni govornik dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.

  Več o izdaji znamke tukaj.

   

  Fotografije: Tomislav Vrečič, PMMS

 • Metka Fujs - dobitnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo

  Letošnja podelitev Valvasorjevih odličij je potekala v Narodni galeriji v Ljubljani. Odličja zaslužnim muzealcem, avtorskim skupinam in donatorjem podeljuje Slovensko muzejsko društvo (SMD). Pozdravne nagovore na prireditvi so pripravili direktorica Narodne galerije, dr. Barbara Jaki, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, mag. Petra Culetto, in predsednik SMD, dr. Flavio Bonin. Slavnostni govornik je bil lanskoletni dobitnik nagrade za življenjsko delo, mag. Andrej Dular.

   

  Fotografije: Tomislav Vrečič, PMMS

 •  

  Spominska slovesnost

  V spomin na tragične pretekle dogodke smo v Pomurskem muzeju Murska Sobota pripravili spominsko slovesnost, na kateri sta spregovorila župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, in direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Boris Hajdinjak. V glasbenem delu programa sta nastopila Klarisa Jovanović ob spremljavi Igorja Bezgeta. Obiskovalci so si ogledali film "Pisma Eriki Fürst", ki so si ga zamislili učenci OŠ Draga Kobala Maribor, pod mentorstvom Marjetke Berlič, snemalec in montažer je Domen Kodrič, produkcijo filma je prevzela Sinagoga Maribor.

 •  

  Velikonočna delavnica

  Izdelovali smo pisanice v stari batik tehniki, pri kateri se okraski s tekočim voskom nanašajo na jajčno lupino.

 • Biblija: med znanostjo in umetnostjo

  Predavanje doc. dr. Sama Skralovnika:  Biblija: med znanostjo in umetnostjo 

 •  

  Muzejska delavnica med zimskimi počitnicami

  Udeleženci delavnice so spoznali tehniko slikanja z oljnimi barvami, ki so si jih sami pripravili in z njimi na platno naslikali krajinski motiv. Preizkusili  so se v portretiranju in si izdelali avtoportret. Ker se je slikar Vrečič preživljal z izdelovanjem usnjene galanterije, so si izdelali tudi manjšo torbico.

  Poglejte si fotografije s tridnevnega druženja in ustvarjanja.

  Avtor fotografij: Tomislav Vrečič

 •  

  Spominski dan Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija

  Slovesnost so s kulturnim programom obogatili učenci OŠ Grad.

  Prof. dr. Cvetka Hedžet Tóth je ena izmed vodilnih in nadvse ustvarjalnih slovenskih filozofinj in redna profesorica na ljubljanski Filozofski fakulteti. Predava in strokovno sodeluje z hebrejsko univerzo v Izraelu, univerzami v Nemčiji in drugje in sodeluje v mednarodnih projektih. Svoje študije objavlja  v domačem in tujem strokovno-revialnem tisku. V njenem bogatem znanstvenem opusu ima posebno mesto  sedem kapitalnih znanstvenih  knjižnih del (zadnje v 2018. letu). Bila je aktivna udeleženka študentske pomladi 1968-1972. Svojo družbeno angažiranost potrjuje tudi s številnimi  komentarji v reviji »Svobodna beseda«, intervjuji in številnimi javnimi nastopi na proslavah in drugih prireditvah, sodelovanjem v naši Ustanovi, PAZU, ZZB za vrednote NOB in drugih organizacijah. Na slovesnosti je izvedla predavanje "Solidarnost kot pravičnost".

   

   

 •  

  Kulturni praznik 2019

  Vsem obiskovalcem se iskreno zahvaljujemo za obisk muzeja na praznični dan, 8. februarja.

   

 •  

  Cigüt, Žilavci in Fartelji: reševanje prekmurskega Juda Mirka Hiršla 1944–1945

  Ob Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, smo v torek pripravili predavanje direktorja Centra judovske kulture Sinagoge Maribor, Borisa Hajdinjaka.

   

  Več o Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta