Aktualno

 
 • Družinska delavnica božičnih medenjakov

   
  V soboto, 16. decembra, smo spekli in se posladkali z dišečimi in umetelno okrašenimi medenjaki.

   

 • Advent na gradu Tabor, Avstrija - Projekt 321 go

  Na adventnem sejmu so se predstavili s svojimi izdelki rokodelci z obeh strani meje, za otroke smo pripravili posebne praznične in na tradiciji temelječe delavnice, poskrbljeno pa je bilo tudi za kulturni program ter gostinsko ponudbo.

  Rokodelci iz Južne Gradiščanske (Avstrija) in Pomurja so vseh 5 dni spremenili grajske prostore v delavnico umetnostne obrti. Ponudba je zajemala keramiko, nakit iz različnih materialov, božično dekoracijo, kovaške izdelke, regionalne specialitete, lesene izdelke, igrače, pa še kaj.

   

   

  Program po dnevih

   

  Letak Advent na gradu Tabor.

   

   

 • Ta veseli dan kulture v Pomurskem muzeju Murska Sobota

  Oglejte si fotografije s sobotne delavnice izdelovanja adventnih venčkov in s tega veselega dne kulture.

 • Dan reformacije in 500. obletnica njenega pričetka v PMMS

  Predavanje Tadeje Andrejek o najstarejših protestantskih matičnih knjigah v Prekmurju.

  Predstavitev ponatisa protestantskega abecednika Mihala Bakoša iz 1786 in novega muzejskega pedagoškega programa, Mateja Huber.

   

 •  

  Fotografije s predavanja o reformaciji v Špitalu, Gornja Radgona

  Predavanje z naslovom Območje Radgone in reformacija je potekalo v Špitalu v Gornji Radgoni, v četrtek, 26. oktobra 2017, ob 17. 30 uri.

   

   

   

   

  Avtorica fotografij je Katja Bajec.

 • Grajski bazar - projekt 321 go

  PROGRAM :

  10.00 - 16.00 SEJEM DOMAČE OBRTI IN DEJAVNOSTI,
  KULINARIČNA PONUDBA (tradicionalne in druge jesenske dobrote)

  10.00 - 11.00 SPREHOD Z ZELIŠČARJEM DO IZVIRA
  10.00 - 12.00 RAZISKOVANJE GOB OKOLI GRADU

  11.00 - 12.00 MIŠA - PESMI ZA OTROKE
  12.00 - 16.00 DELAVNICA ZA OTROKE ( Pomurski muzej Murska Sobota: Indašnje malarske mujštre pa brnkevce,  ustvarjanje) in STRELJANJE Z LOKOM

  12.00  KULTURNI PROGRAM Z GORIČKEGA IN GRADIŠČANSKEGA

  12.30  4 x NAJ (TRAVNIK, SADOVNJAK, OGRAČEK IN BRAJDA)
  14.00 GLASBENA SKUPINA KONTRABANT


  Vabljeni!

  Info: Javni zavod Krajinski park Goričko, Goričko drüjštvo za lepše vütro
  T: 02 551 88 60
  E: vodniki@goricko.info

 •  

  Zborovanje SMD in SUZD v Beltincih

  SMD (Slovensko muzejsko društvo) in SUZD (Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo) sta v organizaciji ZKT Beltinci in Pomurskega muzeja Murska Sobota 29. in 30. septembra 2017 pripravila srečanje muzealcev na temo Stalna muzejska razstava.

  Strokovnemu posvetu je v soboto sledila ekskurzija po Prekmurju, z ogledom stalnih razstav in postavitev, pod vodstvom dr. Janeza Balažica, profesorja na PeF UM, Jelke Pšajd, muzejske svetovalke PMMS, Elice Horvat, direktorice ZTK Beltinci in dr. Lendvai Kepe Zoltána, višjega kustosa v Galeriji-Muzeju Lendava.

   

 • Dnevi evropske kulturne dediščine 2017

  V Pomurskem muzeju Murska Sobota pripravljamo brezplačno družinsko delavnico, posvečeno Dnevom evropske kulturne dediščine z letošnjo temo: Voda – od mita do arhitekture.

  Delavnica bo potekala v soboto, 23. septembra 2017 ob 10. uri. Udeleženci bodo poslikali glineni vrček za vodo, ob tem pa spoznali posode za vodo iz zbirke muzeja in različne vrste vodnjakov, ki so nekoč bili sestavni del dvorišč v Pomurju.  

  Vabljeni!

 •  

  Evropski dan judovske kulture 2017

  V obeležitev Evropskega dne judovske kulture, je bila v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota v sredo, 6. septembra 2017, ob 18.00 uri otvoritev razstave z naslovom Judovski jeziki. Razstavo posreduje Sinagoga Maribor, predstavila jo je ga. Marjetka Bedrač. Na ogled do 13. septembra 2017.

  Pomurski muzej Murska Sobota je v grajski dvorani soboškega gradu pripravil predavanje dr. Janeza Premka z naslovom Razvoj judovske pisave.

  Fotografije obeh dogodkov si lahko ogledate v nadaljevanju.

 •  

  Počitniške delavnice v muzeju

  Letošnje 4-dnevne počitniške delavnice so potekale v povezavi z muzejskimi razstavami, na katerih so udeleženci raziskovali raznolikost muzejskih predmetov iz različnih časov. Blišč plemiškega življenja so spoznavali ob ustvarjanju slikanice z zgodbo iz stropne poslikave v baročnem salonu in s poustvarjanjem porcelanastih figurin. Kmečko kuhinjo s pomočjo starih kuhinjskih pripomočkov, s katerimi so tehtali sestavine, izdelali maslo, zmleli mak in si skuhali makove rezance. O otroštvu pred petdesetimi in štiridesetimi leti so veliko izvedeli na razstavi igrač; sami pa so si na delavnici ustvarili eno najbolj priljubljenih igrač, svojega medvedka.  

  Muzejske počitniške delavnice so potekale v junijskem in avgustovskem terminu.

 • Poletna muzejska noč 2017

  Program v PMMS:

  18:00 družinska delavnica

  21:00 otvoritev razstave Ženske in reformacija

  22:00 vodstvo po razstavi Kelti so tüdi tü - Sledovi keltske poselitve v Prekmurju (dr. Branko Kerman)

   

  Pomurski muzej Murska Sobota vas ob 18:00 uri vabi v Špital v Gornji Radgoni na otvoritev razstave Zbiralci: Jožef Andrejek.

   

  Med 18:00 in 22:00 uro pa si lahko brezplačno ogledate tudi razstavo Zgodovina zdravstva v Pomurju v beltinskem gradu (Ravenska 8, Beltinci).

   

  Povezava do spletnih programskih knjižic

 • Predstavitev nove publikacije:

  Izšla je 48. knjiga iz zbirke Glasovi, pri kateri so kot avtorice sodelovale Jelka Pšajd, Mateja Huber, Nevenka Korpič in mag. Anja Serec Hodžar ter urednica ddr. Marija Stanonik.

  V njej so zapisane podeželske folklorne pripovedi iz bližnjih občin: Veržej, Križevci pri Ljutomeru, Radenci, Apače, Gornja Radgona in Sveti Jurij ob Ščavnici.

  Naslednja predstavitev knjige bo v sredo, 7. junija 2017, ob 18. uri v poročni dvorani Mestne hiše v Ljutomeru.

  Vljudno vabljeni.

 • Mednarodni dan muzejev 2017

  09:00 - 17:00 prosti vstop v muzej

  16:00 vodstvo po razstavi Kelti so tüdi tü - Sledovi keltske poselitve v Prekmurju, dr. Branko Kerman

  17:00 otvoritev razstave Zbirka igrač družine Marton iz Dolge vasi

   

  V okviru posebnega programa za Mednarodni muzejski dan vabimo družine na brezplačno delavnico v soboto, 20. maja 2017, s pričetkom ob 10. uri, na kateri boste lahko izdelali svojega medvedka.

  Družine imajo v soboto, 20. maja, in v nedeljo, 21. maja 2017, prosti vstop v muzej.

  Več o pedagoških programih v slovenskih muzejih in galerijah, pa preberite v brošuri.

   

  Program: Mednarodni muzejski dan v Špitalu, Gornja Radgona

 •  
 • Predstavitev publikacije "Kam gremo, prijatelji?" "V svet!"

  Knjigo o madžarskih beguncih v Sloveniji v letih 1956 in 1957 s posebnim poudarkom na razmerah v Prekmurju in Porabju so predstavili avtorji dr. Attila Kovacs, dr. Lajos Bence in Tanja Kolosa.

   

 •  

  Muzejske delavnice v zimskih počitnicah

  Med torkom, 21. februar, in četrtkom, 23. februar 2017 so potekale v Pomurskem muzeju Murska Sobota delavnice, ki so  bile tematsko povezane z razstavo Kelti so tüdi tü: Sledovi keltske poselitve v Prekmurju. Otroci so skozi predmete in rekonstrukcije na razstavi spoznavali življenje Keltov, davnih prebivalcev naše pokrajine. Poudarek delavnic je bil na njihovem umetnostnem slogu, s katerim so otroci poustvarili predmete iz njihove zapuščine (ogrlico, skledo, ogledalo).

 •