Aktualno

 
 •  

  Počitniške delavnice v muzeju

  Osnovnošolce med 7. in 14. letom starosti vabimo na 4-dnevne muzejske delavnice. Povezane bodo s 100. obletnico priključitve Prekmurja in spoznali bomo, kaj je v različnih obdobjih oblikovalo njegovo kulturno-zgodovinsko podobo. Na stalni razstavi si bomo ogledali rekonstrukcijo stene hiše iz prazgodovine, narejene iz prepleta vej. Na enak način bomo prepletali niti in si s to tehniko izdelali šatuljo. Vpetost Prekmurja v srednjeveško umetnost bomo spoznali na primeru fresk, nato si bomo na mavčni podlagi ustvarili svojo fresko. Ena od značilnih dejavnosti  v Prekmurju je bilo lončarstvo, zato bomo delali tudi z glino in si iz nje naredili piščalko. V počastitev 100. obletnice pa si bomo izdelali še spominsko značko.

   

  Muzejske počitniške delavnice bodo potekale:

  • od torka, 27. avgusta, do petka, 30. avgusta 2019, od 10. do 13. ure

  Cena: 10 EUR.

  Prosimo za prijave na elektronski naslov: mateja.huber@pomurski-muzej.si ali na telefonsko številko 059 366 621.

  Vabljeni!

 • PMN 2019 v PMMS

  V soboto, 15. 6. 2019 je potekala Poletna muzejska noč tudi v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

  Vsem obiskovalcem in udeležencem delavnice ter filmskih projekcij se zahvaljujemo za obisk.

  Za spomin par fotografij v nadaljevanju.

   

  Foto: Tomislav Vrečič, PMMS

 •  

  Predstavitev priložnostne znamke ob 100. obletnici priključitve Prekmurja

  Na pobudo akademika dr. Jožeta Nemca, ki so jo podprli društva in organizacije, je z dnem 31. majem 2019 izdana priložnostna znamka ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na znamki je upodobljen dr. Matija Slavič, teolog, publicist in politik, dvakratni doktor znanosti, profesor in prevajalec, zaslužen za postavitev nove meje in sprejem predloga priključitve Prekmurja na pariški mirovni konferenci.

  Na slavnostni predstavitvi znamke v baročnem salonu soboškega gradu je bil slavnostni govornik dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.

  Več o izdaji znamke tukaj.

   

  Fotografije: Tomislav Vrečič, PMMS

 • Metka Fujs - dobitnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo

  Letošnja podelitev Valvasorjevih odličij je potekala v Narodni galeriji v Ljubljani. Odličja zaslužnim muzealcem, avtorskim skupinam in donatorjem podeljuje Slovensko muzejsko društvo (SMD). Pozdravne nagovore na prireditvi so pripravili direktorica Narodne galerije, dr. Barbara Jaki, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, mag. Petra Culetto, in predsednik SMD, dr. Flavio Bonin. Slavnostni govornik je bil lanskoletni dobitnik nagrade za življenjsko delo, mag. Andrej Dular.

   

  Fotografije: Tomislav Vrečič, PMMS

 •  

  Spominska slovesnost

  V spomin na tragične pretekle dogodke smo v Pomurskem muzeju Murska Sobota pripravili spominsko slovesnost, na kateri sta spregovorila župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, in direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Boris Hajdinjak. V glasbenem delu programa sta nastopila Klarisa Jovanović ob spremljavi Igorja Bezgeta. Obiskovalci so si ogledali film "Pisma Eriki Fürst", ki so si ga zamislili učenci OŠ Draga Kobala Maribor, pod mentorstvom Marjetke Berlič, snemalec in montažer je Domen Kodrič, produkcijo filma je prevzela Sinagoga Maribor.

 •  

  Velikonočna delavnica

  Izdelovali smo pisanice v stari batik tehniki, pri kateri se okraski s tekočim voskom nanašajo na jajčno lupino.

 • Biblija: med znanostjo in umetnostjo

  Predavanje doc. dr. Sama Skralovnika:  Biblija: med znanostjo in umetnostjo 

 •  

  Muzejska delavnica med zimskimi počitnicami

  Udeleženci delavnice so spoznali tehniko slikanja z oljnimi barvami, ki so si jih sami pripravili in z njimi na platno naslikali krajinski motiv. Preizkusili  so se v portretiranju in si izdelali avtoportret. Ker se je slikar Vrečič preživljal z izdelovanjem usnjene galanterije, so si izdelali tudi manjšo torbico.

  Poglejte si fotografije s tridnevnega druženja in ustvarjanja.

  Avtor fotografij: Tomislav Vrečič

 •  

  Spominski dan Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija

  Slovesnost so s kulturnim programom obogatili učenci OŠ Grad.

  Prof. dr. Cvetka Hedžet Tóth je ena izmed vodilnih in nadvse ustvarjalnih slovenskih filozofinj in redna profesorica na ljubljanski Filozofski fakulteti. Predava in strokovno sodeluje z hebrejsko univerzo v Izraelu, univerzami v Nemčiji in drugje in sodeluje v mednarodnih projektih. Svoje študije objavlja  v domačem in tujem strokovno-revialnem tisku. V njenem bogatem znanstvenem opusu ima posebno mesto  sedem kapitalnih znanstvenih  knjižnih del (zadnje v 2018. letu). Bila je aktivna udeleženka študentske pomladi 1968-1972. Svojo družbeno angažiranost potrjuje tudi s številnimi  komentarji v reviji »Svobodna beseda«, intervjuji in številnimi javnimi nastopi na proslavah in drugih prireditvah, sodelovanjem v naši Ustanovi, PAZU, ZZB za vrednote NOB in drugih organizacijah. Na slovesnosti je izvedla predavanje "Solidarnost kot pravičnost".

   

   

 •  

  Kulturni praznik 2019

  Vsem obiskovalcem se iskreno zahvaljujemo za obisk muzeja na praznični dan, 8. februarja.

   

 •  

  Cigüt, Žilavci in Fartelji: reševanje prekmurskega Juda Mirka Hiršla 1944–1945

  Ob Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, smo v torek pripravili predavanje direktorja Centra judovske kulture Sinagoge Maribor, Borisa Hajdinjaka.

   

  Več o Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

   

 • Advent v Pomurskem muzeju

  1. decembra je potekala delavnica izdelovanja adventnih venčkov, 15. decembra pa so se izdelovali in krasili medenjaki. Oglejte si dogajanje obeh delavnic na fotografijah. Hvala vsem udeležencem za sodelovanje in prijetno druženje.

  Avtor fotografij: Tomislav Vrečič

 • Otvoritev tekstilnega depoja

  Pomurski muzej Murska Sobota je v letošnjem letu uredil tekstilni depo. V tem prostoru hranimo zbirko hetiških tkanin in oblačil, oblačila Tovarne Mura, pokrivala in druge modne dodatke. Ob odprtju novega prostora smo izvedli delavnico oz. prikaz ročnih del.

 • Trije gradovi, dve deželi, ena zgodba - Drei Schlösser, zwei Länder, eine Geschichte

  Od četrtka, 25. oktobra 2018, je v Pomurskem muzeju Murska Sobota na ogled nova zgodovinska razstava o gradu Murska Sobota.

  Razstava je del projekta 321 go, ki je sofinanciran iz Programa sodelovanje Interreg V-A Slovenija Avstrija.

   

  Die neue Ausstellung über die Geschichte des Schlosses Murska Sobota ist seit  25. Oktober 2018 im Pomurje Museum, Trubarjev drevored 4, 9000 Murska Sobota, zu besichtigen.

  Die Ausstellung ist Teil des Projekts 321 go, welches im Rahmen des Programmes Interreg V-A Slowenien – Österreich finanziert wird.

   

  Avtor fotografij: Tomislav Vrečič

 • Ta veseli dan kulture - 3. december

  Prosti vstop v muzej med 9. in 17. uro.

  Otvoritev razstave Ludvik Vrečič. Slike ob 17. uri - razstava slik prvega prekmurskega akademskega slikarja iz zbirk Pomurskega muzeja in Galerije Murska Sobota kot uvod v slavnostno leto 2019, ko obeležujemo 100. obletnico priključitve Prekmurja k matičnemu narodu.

  Brezplačna družinska delavnica pod vodstvom muzejske pedagoginje ob 17.30 uri.

 • Brezplačna družinska delavnica v jesenskih počitnicah

  Ker so jesenske počitnice znane tudi kot krompirjeve počitnice, bo tema delavnic povezana s krompirjem. Otroci bodo spoznali zgodbo o krompirju - zgodbo o tem, od kod in kako je prišel krompir na naše jedilnike, kako so ga ljudje sprejemali ob uvajanju v prehrano in katere krompirjeve jedi so bile (in so še) priljubljene. Na delavnici bomo izkusili, da nam lahko krompir služi tudi kot material za ustvarjanje, saj bomo iz njega izdelali štampiljke in si z njimi potiskali platneno vrečo.  Delavnico bomo izvedli v okviru projekta Knjižnica igrač, v katerem sodeluje muzej, zato bo brezplačna. 

 •  

  Razstava Ženske in reformacija gostuje v Velikih Laščah

  Razstava Pomurskega muzeja Murska Sobota, katere avtorice so Metka Fujs, Tadeja Andrejek in Jelka Pšajd, predstavlja vlogo žensk v reformaciji. Na razstavi so svoje delo in vlogo v cerkvi, skupnosti ter družini predstavile slovenske duhovnice ter soproge duhovnikov.

  Na povabilo občine Velike Lašče - Trubarjeve domačije je razstava na ogled v galeriji Levstikovega doma v Velikih Laščah do konca letošnjega leta.

   

  Fotografije: Boštjan Podlogar

 •  

  DEKD in Z igro do dediščine 2018

  Utrinki z dveh sobotnih brezplačnih delavnic, ki sta potekali ob Dnevih evropske kulturne dediščine (konec septembra) ter v tednu otroka (prvi oktobrski teden) v okviru muzejske akcije Z igro do dediščine.

   

  Fotografije: Tomislav Vrečič

 • Evropski dan judovske kulture 2018

  Ob Evropskih dnevih judovske kulture smo odprli razstavo »Evropa in judovska diaspora«, ki jo je pripravila Narodna knjižnica Izraela, producent slovenske verzije razstave pa je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

  Tomaž Rauch je pripravil predavanje »Klezmer kot del glasbene kulture evropskih Judov«.

 •  

  Izzivi evropske sodobne zgodovine

  Zaslužni profesor dr. Dušan Nečak praznuje letos 70 let. V svoji bogati znanstveni karieri se je posvečal mnogim temam slovenske, jugoslovanske, evropske in svetovne sodobne zgodovine. Njegova bibliografija obsega preko 1100 enot v desetih jezikih, od tega 18 znanstvenih monografij. Bil je gostujoči profesor in raziskovalec na avstrijskih in nemških univerzah ter predavatelj na številnih kongresih doma in v tujini. Za njim je 34 let univerzitetnega učiteljevanja na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer še vedno predava na doktorskem študiju. Bil je pobudnik in nosilec mnogih domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov. Na fakulteti je opravljal tudi številne vodstvene funkcije in je dobitnik več priznanj. Osebno in tudi strokovno je že več desetletij povezan s Prekmurjem in Mursko Soboto, kjer ga vedno radi srečamo. Dušan Nečak je tisti znanstvenik, ki se nikoli ne izogiba težkim temam in javnemu soočanju z njimi ter tisti učitelj, ki so ga njegovi študenti ocenili za »nadpovprečno uspešnega pedagoga«.

 •  

  Pripovedno izročilo Slovencev v Porabju

  V Pomurskem muzeju Murska Sobota je bila predstavitev knjige PRIPOVEDNO IZROČILO SLOVENCEV V PORABJU.

  Knjigo so uredili Marija Kozar Mukič, Dušan Mukič in Monika Kropej Telban, izdala Inštitut za slovensko narodopisje in Državna slovenska samouprava (Gornji Senik).  

  V knjigi so zbrane porabske pravljice in povedke, ki jih je leta 1970 posnel Milko Matičetov na magnetofonske trakove. Gradivo je več desetletij neobjavljeno ležalo v arhivu Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU v Ljubljani. Šele s pomočjo porabskih strokovnjakov, ki narečne govore dobro poznajo in obvladajo, jih je bilo mogoče pripraviti za natis. Predstavljenih je 238 pripovednih enot, prepisanih v poenostavljeno narečno transkripcijo in prestavljenih v knjižno slovenščino. Dodana je zgoščenka s tonskimi posnetki trinajstih pravljic in povedk v obeh različicah porabskega narečja (števanovskem in gornjeseniškem).

  Knjigo so predstavili Marija Kozar Mukič, Dušan Mukič in Martin Ropoš.

   
 • Auschwitz - kraj na zemlji: Auschwitz Album

  V četrtek, 26. aprila 2018, smo v okviru svečanega dogodka razglasitve Aleksandra in Agnes Žilavec iz Andrejcev ter Jožefa, Franca in Marije Fartelj iz Tešanovcev za pravičnike med narodi, ker so v letih 1944-1945 rešili prekmurskega Juda Mirka Hiršla, ter podelitve priznanja in plakete, ki jih je izročil izraelski veleposlanik za Slovenijo, njegova ekscelenca Ejal Sela, odprli fotografsko razstavo.  

  Razstavo je pripravil center Yad Vashema, dodan pa je del Prekmurski Judje v Auschwitzu, ki ga je pripravila Sinagoga Maribor.

  Vljudno vabljeni na ogled, vstopnine ni.

 • Kulturna dediščina Pomurja

  18. maja, na Mednarodni muzejski dan, bomo ob 12. uri v TC Maximus Murska Sobota predstavili razstavo o pomurski kulturni dediščini. Razstavo pripravljamo v počastitev letošnjega Evropskega leta kulturne dediščine.

  Na razstavi predstavljamo premično kulturno dediščino v zbirki Pomurskega muzeja Murska Sobota ter v drugih muzejih Pomurske regije. Največji poudarek je na nepremični kulturni dediščini pokrajine, v okviru katere predstavljamo arheološko dediščino, gradove in dvorce, cerkve in kapele, mestna jedra in meščansko arhitekturo, podeželsko stavbno dediščino, tehniško dediščino, obcestna znamenja, spomenike in javne plastike. Poleg naštete materialne dediščine je na razstavo vključena tudi nesnovna dediščina kakor tudi predstavitev povezovalne vloge, ki jo dediščina kot vrednota vzpostavlja in izvaja.

  Vabljeni na ogled od 18. maja naprej v Maximusu Murska Sobota.

 • Kulturna dediščina Pomurja

  18. maja, na Mednarodni muzejski dan, bomo ob 12. uri v TC Maximus Murska Sobota predstavili razstavo o pomurski kulturni dediščini. Razstavo pripravljamo v počastitev letošnjega Evropskega leta kulturne dediščine.

  Na razstavi predstavljamo premično kulturno dediščino v zbirki Pomurskega muzeja Murska Sobota ter v drugih muzejih Pomurske regije. Največji poudarek je na nepremični kulturni dediščini pokrajine, v okviru katere predstavljamo arheološko dediščino, gradove in dvorce, cerkve in kapele, mestna jedra in meščansko arhitekturo, podeželsko stavbno dediščino, tehniško dediščino, obcestna znamenja, spomenike in javne plastike. Poleg naštete materialne dediščine je na razstavo vključena tudi nesnovna dediščina kakor tudi predstavitev povezovalne vloge, ki jo dediščina kot vrednota vzpostavlja in izvaja.

  Vabljeni na ogled od 18. maja naprej v Maximusu Murska Sobota.

 •  

  E-documenta pannonica

  Predstavitvena konferenca projekta e-documenta Pannonica, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Madžarska 2014–2020, je bila v torek, 17. aprila 2018, v baročnem salonu Pomurskega muzeja Murska Sobota.

  Glavni namen projekta e-documenta Pannonica je sodelovanje dediščinskih institucij, ki bodo vzpostavile interdisciplinarno bazo podatkov v obliki spletnega portala o kulturni dediščini območja za povečanje atraktivnosti krajev v Prekmurju v Sloveniji in Železni županiji na Madžarskem.

  Projekt so predstavili predstavniki vseh projektnih partnerjev: Pomurski muzej Murska Sobota (vodilni partner), Pokrajinski arhiv Maribor, Zavod za kulturo in turizem Beltinci, Mestni muzej Savaria in Madžarski nacionalni arhiv – Arhiv Železne županije.

  Projekt je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 •  

  Večer opernih arij

  Pomurski muzej Murska Sobota je v sodelovanju z Glasbeno šolo Vič-Rudnik iz Ljubljane pripravil poseben glasbeni večer v baročnem salonu. Operne arije je zapela sopranistka Beti Bratina, učenka 3. razreda GŠVR v razredu Barbare Nagode. Spremljala jo je pianistka Irina Milivojević, kot repetitorka zaposlena na isti glasbeni šoli, ki redno sodeluje s SNG Opera in balet Ljubljana ter se kot spremljevalka pevcev in inštrumentalistov pojavlja na koncertnih odrih doma in v tujini.

   

  Poslušalci smo bili deležni vrhunske glasovne interpretacije arij opernih velikanov, ki so nas ponesle v čustvene vrtince ob odlični klavirski spremljavi.

   

  Velika zahvala umetnicama ter vsem, ki ste prisostvovali izrednemu koncertu.

   

 • Družinska velikonočna delavnica v muzeju

  Na sobotni družinski delavnici smo ustvarjali isanice po starem načinu, za katerega je bilo značilno, da so jajce pobarvali  z mizarskimi barvami v večbarvnih pasovih in jim z žebljem spraskali okraske.

  Vesele praznike voščimo!

 • Projekt 321 go - Fotografski natečaj 2018

   

  Več o vsebini fotografskega natečaja, pogojih sodelovanja in prijavi nanj, si preberite na projektnih podstraneh tukaj.

   

  Vabljeni k sodelovanju!

   

 • Rokokojska peč - nova pridobitev v okviru projekta 321 go

  V začetku novega leta, januarja 2018, so v baročnem salonu soboškega gradu, ki je del stalne razstave PMMS, potekala obsežna dela, povezana z rekonstrukcijo salonske keramične peči. Dela so izvajali mojstri pečarji podjetja Pečarstvo Hrovat iz Mengša, ki so bili izbrani za restavriranje keramičnih delov, postavitev in opremljanje peči z električnimi grelniki, na podlagi izkušenj s tovrstnim delom v spomeniško varovanih zgodovinskih objektih.

  Peč, ki smo jo pridobili v okviru Interreg SI-AT projekta 3 gradovi, 2 deželi, 1 zgodba, ali krajše 321 go, datiramo v čas med 1780 in 1840, po obliki in bogatem cvetličnem okrasju jo uvrščano v obdobje rokokoja. Poleg njene esteske vloge in obogatitve razkošnega ambienta najbolj reprezentativnega ter celostno ohranjenega prostora v gradu, bodo vgrajeni električni grelci omogočili nekoliko prijetnejše temperature v prostoru, ki doslej kot del stalne razstave ni bil ogrevan.

   

  Investicija je izvedena s podporo

 •  
 • Fašenik v muzeju

 •  

  ŠOA - spominjajmo se 2018

  Predavanje z naslovom ŠOA - nikoli več! bo v ponedeljek, 29. januarja 2018, ob 17. uri v prostorih Pomurskega muzeja Murska Sobota (1. nadstropje, stolp).

   

  Vstopnine ni.

   

  Program vseh prireditev

   

  Več o Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

   

   

 • Družinska delavnica božičnih medenjakov

   
  V soboto, 16. decembra, smo spekli in se posladkali z dišečimi in umetelno okrašenimi medenjaki.

   

 • Advent na gradu Tabor, Avstrija - Projekt 321 go

  Na adventnem sejmu so se predstavili s svojimi izdelki rokodelci z obeh strani meje, za otroke smo pripravili posebne praznične in na tradiciji temelječe delavnice, poskrbljeno pa je bilo tudi za kulturni program ter gostinsko ponudbo.

  Rokodelci iz Južne Gradiščanske (Avstrija) in Pomurja so vseh 5 dni spremenili grajske prostore v delavnico umetnostne obrti. Ponudba je zajemala keramiko, nakit iz različnih materialov, božično dekoracijo, kovaške izdelke, regionalne specialitete, lesene izdelke, igrače, pa še kaj.

   

   

  Program po dnevih

   

  Letak Advent na gradu Tabor.

   

   

 • Ta veseli dan kulture v Pomurskem muzeju Murska Sobota

  Oglejte si fotografije s sobotne delavnice izdelovanja adventnih venčkov in s tega veselega dne kulture.

 • Dan reformacije in 500. obletnica njenega pričetka v PMMS

  Predavanje Tadeje Andrejek o najstarejših protestantskih matičnih knjigah v Prekmurju.

  Predstavitev ponatisa protestantskega abecednika Mihala Bakoša iz 1786 in novega muzejskega pedagoškega programa, Mateja Huber.

   

 •  

  Fotografije s predavanja o reformaciji v Špitalu, Gornja Radgona

  Predavanje z naslovom Območje Radgone in reformacija je potekalo v Špitalu v Gornji Radgoni, v četrtek, 26. oktobra 2017, ob 17. 30 uri.

   

   

   

   

  Avtorica fotografij je Katja Bajec.

 • Grajski bazar - projekt 321 go

  PROGRAM :

  10.00 - 16.00 SEJEM DOMAČE OBRTI IN DEJAVNOSTI,
  KULINARIČNA PONUDBA (tradicionalne in druge jesenske dobrote)

  10.00 - 11.00 SPREHOD Z ZELIŠČARJEM DO IZVIRA
  10.00 - 12.00 RAZISKOVANJE GOB OKOLI GRADU

  11.00 - 12.00 MIŠA - PESMI ZA OTROKE
  12.00 - 16.00 DELAVNICA ZA OTROKE ( Pomurski muzej Murska Sobota: Indašnje malarske mujštre pa brnkevce,  ustvarjanje) in STRELJANJE Z LOKOM

  12.00  KULTURNI PROGRAM Z GORIČKEGA IN GRADIŠČANSKEGA

  12.30  4 x NAJ (TRAVNIK, SADOVNJAK, OGRAČEK IN BRAJDA)
  14.00 GLASBENA SKUPINA KONTRABANT


  Vabljeni!

  Info: Javni zavod Krajinski park Goričko, Goričko drüjštvo za lepše vütro
  T: 02 551 88 60
  E: vodniki@goricko.info

 •  

  Zborovanje SMD in SUZD v Beltincih

  SMD (Slovensko muzejsko društvo) in SUZD (Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo) sta v organizaciji ZKT Beltinci in Pomurskega muzeja Murska Sobota 29. in 30. septembra 2017 pripravila srečanje muzealcev na temo Stalna muzejska razstava.

  Strokovnemu posvetu je v soboto sledila ekskurzija po Prekmurju, z ogledom stalnih razstav in postavitev, pod vodstvom dr. Janeza Balažica, profesorja na PeF UM, Jelke Pšajd, muzejske svetovalke PMMS, Elice Horvat, direktorice ZTK Beltinci in dr. Lendvai Kepe Zoltána, višjega kustosa v Galeriji-Muzeju Lendava.

   

 • Dnevi evropske kulturne dediščine 2017

  V Pomurskem muzeju Murska Sobota pripravljamo brezplačno družinsko delavnico, posvečeno Dnevom evropske kulturne dediščine z letošnjo temo: Voda – od mita do arhitekture.

  Delavnica bo potekala v soboto, 23. septembra 2017 ob 10. uri. Udeleženci bodo poslikali glineni vrček za vodo, ob tem pa spoznali posode za vodo iz zbirke muzeja in različne vrste vodnjakov, ki so nekoč bili sestavni del dvorišč v Pomurju.  

  Vabljeni!

 •  

  Evropski dan judovske kulture 2017

  V obeležitev Evropskega dne judovske kulture, je bila v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota v sredo, 6. septembra 2017, ob 18.00 uri otvoritev razstave z naslovom Judovski jeziki. Razstavo posreduje Sinagoga Maribor, predstavila jo je ga. Marjetka Bedrač. Na ogled do 13. septembra 2017.

  Pomurski muzej Murska Sobota je v grajski dvorani soboškega gradu pripravil predavanje dr. Janeza Premka z naslovom Razvoj judovske pisave.

  Fotografije obeh dogodkov si lahko ogledate v nadaljevanju.

 •  

  Počitniške delavnice v muzeju

  Letošnje 4-dnevne počitniške delavnice so potekale v povezavi z muzejskimi razstavami, na katerih so udeleženci raziskovali raznolikost muzejskih predmetov iz različnih časov. Blišč plemiškega življenja so spoznavali ob ustvarjanju slikanice z zgodbo iz stropne poslikave v baročnem salonu in s poustvarjanjem porcelanastih figurin. Kmečko kuhinjo s pomočjo starih kuhinjskih pripomočkov, s katerimi so tehtali sestavine, izdelali maslo, zmleli mak in si skuhali makove rezance. O otroštvu pred petdesetimi in štiridesetimi leti so veliko izvedeli na razstavi igrač; sami pa so si na delavnici ustvarili eno najbolj priljubljenih igrač, svojega medvedka.  

  Muzejske počitniške delavnice so potekale v junijskem in avgustovskem terminu.

 • Poletna muzejska noč 2017

  Program v PMMS:

  18:00 družinska delavnica

  21:00 otvoritev razstave Ženske in reformacija

  22:00 vodstvo po razstavi Kelti so tüdi tü - Sledovi keltske poselitve v Prekmurju (dr. Branko Kerman)

   

  Pomurski muzej Murska Sobota vas ob 18:00 uri vabi v Špital v Gornji Radgoni na otvoritev razstave Zbiralci: Jožef Andrejek.

   

  Med 18:00 in 22:00 uro pa si lahko brezplačno ogledate tudi razstavo Zgodovina zdravstva v Pomurju v beltinskem gradu (Ravenska 8, Beltinci).

   

  Povezava do spletnih programskih knjižic

 • Predstavitev nove publikacije:

  Izšla je 48. knjiga iz zbirke Glasovi, pri kateri so kot avtorice sodelovale Jelka Pšajd, Mateja Huber, Nevenka Korpič in mag. Anja Serec Hodžar ter urednica ddr. Marija Stanonik.

  V njej so zapisane podeželske folklorne pripovedi iz bližnjih občin: Veržej, Križevci pri Ljutomeru, Radenci, Apače, Gornja Radgona in Sveti Jurij ob Ščavnici.

  Naslednja predstavitev knjige bo v sredo, 7. junija 2017, ob 18. uri v poročni dvorani Mestne hiše v Ljutomeru.

  Vljudno vabljeni.

 • Mednarodni dan muzejev 2017

  09:00 - 17:00 prosti vstop v muzej

  16:00 vodstvo po razstavi Kelti so tüdi tü - Sledovi keltske poselitve v Prekmurju, dr. Branko Kerman

  17:00 otvoritev razstave Zbirka igrač družine Marton iz Dolge vasi

   

  V okviru posebnega programa za Mednarodni muzejski dan vabimo družine na brezplačno delavnico v soboto, 20. maja 2017, s pričetkom ob 10. uri, na kateri boste lahko izdelali svojega medvedka.

  Družine imajo v soboto, 20. maja, in v nedeljo, 21. maja 2017, prosti vstop v muzej.

  Več o pedagoških programih v slovenskih muzejih in galerijah, pa preberite v brošuri.

   

  Program: Mednarodni muzejski dan v Špitalu, Gornja Radgona

 •  
 • Predstavitev publikacije "Kam gremo, prijatelji?" "V svet!"

  Knjigo o madžarskih beguncih v Sloveniji v letih 1956 in 1957 s posebnim poudarkom na razmerah v Prekmurju in Porabju so predstavili avtorji dr. Attila Kovacs, dr. Lajos Bence in Tanja Kolosa.

   

 •  

  Muzejske delavnice v zimskih počitnicah

  Med torkom, 21. februar, in četrtkom, 23. februar 2017 so potekale v Pomurskem muzeju Murska Sobota delavnice, ki so  bile tematsko povezane z razstavo Kelti so tüdi tü: Sledovi keltske poselitve v Prekmurju. Otroci so skozi predmete in rekonstrukcije na razstavi spoznavali življenje Keltov, davnih prebivalcev naše pokrajine. Poudarek delavnic je bil na njihovem umetnostnem slogu, s katerim so otroci poustvarili predmete iz njihove zapuščine (ogrlico, skledo, ogledalo).

 •  
 •  

  Adventna delavnica - papirnate jaslice

  Jaslice bomo izdelali s kopijami papirnatih figuric iz jaslic iz prve polovice 20. stoletja, ki so v zbirki muzeja (na ogled na stalni razstavi Radgonski mostovi v Špitalu v Gornji Radgoni).

  Cena: 2 EUR

  Za delavnico so potrebne predhodne najave na telefonsko številko 059 366 621 ali na elektronski naslov: mateja.huber@pomurski-muzej.si

 • Ta veseli dan kulture, 3. december 2016

   

   

  Program:

   

  9:00-17:00

  Brezplačen ogled muzejskih razstav

   

  10:00

  Vodstvo po arheološki razstavi Kelti so tüdi tü

  Vodil je avtor razstave, dr. Branko Kerman.
   


  15:00

  Družinska delavnica
  Prikaz izdelave steklene keltske perlice z Natalijo Kukec in izdelava perlice iz mase za oblikovanje.

   


   

   

 • Irena Šrajner - pesniška zbirka in življenjska zgodba

  Pomurski muzej Murska Sobota in Irena Šrajner sta pripravila

   

  predstavitev pesniške zbirke

  Panonski biseri II

  in predstavitev življenjske zgodbe

  Nikjer se toliko ne naučiš o življenju kot na kmečkem dvorišču

   

  v petek, 2. decembra 2016, v grajski dvorani v Murski Soboti.

   

  Predstavitev je spremljal kratek kulturni program, v katerem so nastopili skupina Cvetje v jeseni iz Tropovcev in pevka Matilda Slavič iz Bučečovcev.

   

   

 • Podarjena zbirka otroških igrač

  Magda Marton iz Dolge vasi je letošnje poletje našemu muzeju darovala zbirko igrač svojih otrok, sina in hčerke. Celotna zbirka igrač obsega okrog 300 kosov. Med njimi so: medvedki in ostale plišaste igrače, punčke različnih velikosti, kocke in sestavljanke, družabne igre, avtomobilčki različnih velikosti, majhne in večje gumijaste figure, knjige in slikanice ter druge igrače. Industrijsko izdelane igrače so iz časa po drugi svetovni vojni, kupljene v Sloveniji, na Madžarskem in v Nemčiji. 

  To je ena izmed najštevilčnejših zbirk igrač, podarjena muzeju v last. Družini Marton iz Dolge vasi se iskreno zahvaljujemo!

 •  

  Družinske delavnice v muzeju

   

  V Tednu otroka, v katerem slovenski muzeji in galerije sodelujemo s skupno akcijo Z igro do dediščine, je v soboto, 8. oktobra 2016, ob 10. uri potekala delavnica izdelave antične oljenke.

  Oglejte si fotografije z delavnice.

 • Jože Kološa - Kološ: Fotografije Prekmurja

  V palaciju gradu Grad na Goričkem gostuje razstava Fotografije Prekmurja, avtorja Jožeta Kološe - Kološa, ki jih hranimo v Pomurskem muzeju Murska Sobota v Kološevem kabinetu umetniške fotografije. 

  Na razstavi so na ogled fotografije, ki so nastale med leti 1936 in 1966 ter spadajo v cikle Filovski lončarji (1939–1940), Črne slike (1938–1950), Podobe iz Prekmurja (1937–1955) in Moj dragi kraj domači (1946–1966).

  Razstava je na ogled do 7. oktobra 2016.

  Vljudno vabljeni.

  Vabilo

 • Poletna muzejska noč/PMN - 18. junij 2016

   

  STENSKI PRTI, dediščina mojih mame in babice

  Odprtje razstave stenskih prtov, predstavitev njihove uporabe in motivike z napisi, ob 18. uri. Avtorica Jelka Pšajd. Razstava bo na ogled do 28. avgusta 2016.

  Ob 19. uri vabljeni na brezplačno delavnico za družine.

  Prosti vstop v Pomurski muzej Murska Sobota med 18. in 24. uro, na ogled tudi stalna razstava in razstava Prišo je glás - Prekmurci v vojni 1914-1918.

   

  Med 18. in 22. uro prosti vstop na razstavi Zgodovina zdravstva v Pomurju v gradu Beltinci in Büjraštvo na reki Muri na Otoku ljubezni v Ižakovcih.

   

  Zbiralci: Leopold Methans

  Odprtje razstave lesenih stenskih okvirjev iz zbirke Leopolda Methansa, v Špitalu, Gornja Radgona, ob 21. uri.

  Prosti vstop v Špital med 18. in 23. uro, na ogled tudi stalna razstava Radgonski mostovi.

  Ob 20. uri nastop PZ Štefana Kovača Murska Sobota.

   

  Spletna stran PMN

 • Mednarodni muzejski dan 2016

   

  V Pomurskem muzeju Murska Sobota je bilo odprtje gostujoče razstave Utrinek steklenega nakita in idrijske čipke.

   

  V Špitalu v Gornji Radgoni je bilo predavanje Irene Šavel, arheologinje, muzejske svetnice, z naslovom Prazgodovinska naselbina na grajskem hribu v Gornji Radgoni.

   

 • Prišo je glás – Porabski Slovenci v vojni 1914–1918

  Razstava je na ogled do 31. maja 2016.

 • Sinagoge v vzhodni Srednji Evropi med letoma 1782 in 1944

   

   

  Sinagoge v vzhodni Srednji Evropi med letoma 1782 in 1944

  Na razstavi, s katero smo obeležili Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta (27. januar), so vsa besedila v madžarskem jeziku, je pa obiskovalcem na voljo slovenski katalog, kjer so besedila prevedena v slovenščino. Knjižica je na voljo za ogled brezplačno. Vstopnine na razstavo ni.

  Razstava je na ogled do 31. marca 2016.

  Več o razstavi.

   

 •  
 • Kulturni bazar 2016

  Enodnevna prireditev, ki poteka kot strokovno usposabljanje in je namenjena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju ter kulturi, študentom ter vsem, ki kulturno-umetnostno vzgojo vključujete v svojo delo

  Več o prireditvi si preberite na spletni strani www.kulturnibazar.si.

  Poglejte si Program za otroke, mladino in odrasle - za vse, ki jih zanima kultura.

  Preberite Program strokovnega usposabljanja.


   

 • Božične delavnice v Pomurskem muzeju Murska Sobota

  V adventnem času so v Pomurskem muzeju potekale sobotne družinske delavnice, na katerih so udeleženci izdelovali adventni venčki, pekle lucijine pogačice in sestavljali lampaše.

  Foto utrinki z delavnic so na ogled v galeriji spodaj.

   

  Program, ki se ga lahko v veselem decembru v muzeju udeležijo organizirane šolske skupine, pa si lahko preberete TUKAJ.

 • Z igro do dediščine v Pomurskem muzeju

  Program za družine

  v torek, 6. oktobra 2015 ob 16. uri bomo eksperimentirali po navdihu fotografa Jožeta Kološe. Zberemo se v Kološevem kabinetu umetniške fotografije, kjer si bomo ogledali njegove zanimive eksperimentalne fotografije, nato pa bomo na fotopapirju ustvarjali kompozicije, jih razvili in si izdelali lastno eksperimentalno fotografijo;

  v četrtek, 8. oktobra 2015 ob 16. uri nas bo obiskal prekmurski karikaturist Anton Buzeti. Zberemo se na razstavi Karikature Ladislava Kondorja in si jih ogledamo, potem pa pod mentorstvom karikaturista Buzetija rišemo portretne karikature.

  Obe delavnici sta brezplačni. Potrebne so predhodne najave na telefonsko številko 059 366 621 ali na e-naslov: mateja.huber@pomurski-muzej.si

  Posebna ugodnost velja v soboto, 10. in v nedeljo 11. oktobra, ko imajo družine brezplačen vstop na razstave Pomurskega muzeja.

   

  Program za šolske skupine

  V Tednu otroka od 6. do 9. oktobra 2015 brezplačno izvajamo delavnico Doživetje prostora. Učenci prejmejo poseben muzejski delovni zvezek v dveh jezikih (slovenščina, madžarščina) in dveh narečjih (porabsko, hetiško narečje), ki na zanimiv način nudi spoznavanje domače kulturne dediščine in kulturne dediščine naših sosedov. Vsebuje šest tematskih poglavij: muzej in muzejski predmeti, ljudsko stavbarstvo, ljudska prehrana, ljudska noša, ljudska glasba in ljudske otroške igre. Učencem predstavimo izbrano temo in ob tem skupaj rešujemo igrive naloge v delovnem zvezku. Delavnico še popestrimo z igro s kartami Spomin na drugačen način in z interaktivno aplikacijo. Primerno za učence vseh triad OŠ. Traja: 45 min/tema.

  Potrebne so predhodne najave na telefonsko številko 059 366 621 ali na e-naslov: mateja.huber@pomurski-muzej.si

   

  Vabljeni!

 • Karikature Ladislava Kondorja

  V Pomurskem muzeju Murska Sobota smo v programu Poletne muzejske noči, 20. junija 2015, odprli razstavo Karikature Ladislava Kondorja.

  Umetnik, poimenovan internacionalni karikaturist, je številna leta posvetil potovanju po svetu, ob tem pa se je preživljal z razstavljanjem svojih del – karikatur slavnih in vplivnih osebnosti, kot tudi naključnih znancev in obiskovalcev razstav.

  Leta po drugi svetovni vojni je preživljal delno v Murski Soboti, delno pa v svojem ljubem mestu ob obali Jadrana, Opatiji, kjer je tudi umrl. Pokopan je na soboškem pokopališču.

  Leta 1965 so mu v takratnem Razstavnem paviljonu arh. F. Novaka v Murski Soboti pripravili pregledno razstavo, dobrih 50 let pa so njegova dela bila shranjena v depoju.

  V muzejski zbirki hranimo čez 200 Kondorjevih likovnih del in nekaj osebnega arhiva tega nadvse zanimivega umetnika, ki živi v spominu Prekmurcev še danes, in bodo predstavljeni na samostojni likovni razstavi ob 60. obletnici Pomurskega muzeja.

  Obenem pa bi želeli dopolniti evidenco Kondorjevih karikatur, ki se nahajajo v zasebni lasti.
  Zato vas vabimo, da nam sporočite, če hranite delo, ki ga je naredil slikar. Dela bi želeli popisati, da se zbere dokumentacija o obstoječem opusu karikaturista, ki je tekom svojega ustvarjalnega življenja na 4 kontinentih izdelal več deset tisoč karikatur (po lastnem pričevanju).
   

  Zbiranje podatkov je že v teku. Za posredovanje in dodatne informacije vam je na voljo pristojna kustodinja, Tamara Andrejek (02/535-14-55 ali tamara.andrejek@pomurski-muzej.si).

 • Dobitnice Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke za leto 2014

  Avtorice stalne razstave v Špitalu v Gornji Radgoni, Metka Fujs, direktorica in muzejska svetovalka, Jelka Pšajd, višja kustodinja, in Irena Šavel, muzejska svetnica, so dobitnice Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke, za idejno zasnovo in postavitev nove stalne razstave Radgonski mostovi v Špitalu v Gornji Radgoni.

  Častno Valvasorjevo priznanje za leto 2014 je prejel tudi Nikolaj Szepessy, dr. med., za ohranjanje premične kulturne dediščine na območju občine Beltinci in za donacijo lekarniško-zdravstvene zbirke Pomurskemu muzeju Murska Sobota.

   

  Vsem prejemnikom nagrade iskreno čestitamo.

  Sodelavci Pomurskega muzeja Murska Sobota.

 • Razstava o Murski Soboti v Galeriji Robin

   

  MED PODEŽELJEM IN MESTOM, Murska Sobota 1850 - 1920.

   

  Razstava v Galeriji Robin na Lendavski ulici 1 v Murski Soboti je nastala v okviru čezmejnega projekta pHisCulture, postavili smo jo v eni najstarejših ohranjenih meščanskih hiš v mestu in bo na ogled od 24. aprila do 29. avgusta 2015.
  Avtorici razstave sta Metka Fujs in Tamara Andrejek.

   

  Obveščamo obiskovalce, da je razstava med 21. in 24. julijem zaprta.

   

  Odpiralni čas:

  torek in četrtek                13-17

  sreda in petek                    9-13

  sobota, nedelja in ponedeljek zaprto

   

   

 •  

  Program Pomurskega muzeja Murska Sobota ob jubileju

  V jubilejnem letu 2015 in 2016 so razstavni programi, programi za obiskovalce in drugi muzejski dogodki potekali v znamenju 60. obletnice Pomurskega muzeja Murska Sobota:

   

  2. december 2015 - 11. september 2016:

   

  Prišo je glás - Prekmurci v vojni 1914-1918

   

  18. junij - 28. avgust 2016:

  STENSKI PRTI, dediščina mojih mame in babice
   

  Julij - avgust 2016:

  Poletne aktivnosti za mlade - počitniška delavnica in delavnica Mali arheologi

   

  18. maj 2016 - 12. junij 2016:

  Utrinek steklenega nakita in idrijske čipke

   

  20. avgust 2015 - 27. september 2015:

  Rojstvo-Izkušnje Rominj

   

  23. april - 5. junij 2015:

  Večerna soareja, Fin de siecle v Čakovcu, gostujoča razstava Muzeja Međimurja, Čakovec

   

  5. marec 2015:

  Hrepenenje iz strelskih jarkov - Pisma zakoncev Zsigmonda Janka in Matild Kovács iz Motvarjevcev v času prve svetovne vojne.

   

  4. marec 2015 - 1. april 2015:

   Podvodna dediščina v Sloveniji (Izbrane raziskave 1995-2012)

   

  16. - 18. februar 2015:

  Muzejske delavnice v zimskih počitnicah.

   

  5. februar 2015:

  Julij (Gyula) Schönauer - Šalovski fotograf, predstavitev monografije

   

  3. februar 2015 - april 2015:

  Gostovanje razstave Prekmurske skrinje v Grajski pristavi Ormož.

   

 • Gorenjske in prekmurske skrinje - podaljšano trajanje razstave

  Z razstavo Gorenjske in prekmurske skrinje gostuje Gorenjski muzej iz Kranja.

  Na razstavi so predstavljene bogato poslikane gorenjske skrinje in ornamentirane tesane ter poslikane mizarske skrinje v zbirki Pomurskega muzeja. Poskrbljeno je tudi za najmlajše obiskovalce, saj jih čakajo zabavni kotički z igrami.

   

 • Nova stalna razstava Radgonski mostovi v Špitalu

  V obnovljenem, kulturnozgodovinskem spomeniku Špital v Gornji Radgoni, je od torka, 24. junija 2014, na ogled nova stalna muzejska razstava z naslovom Radgonski mostovi.